DISLALIYA NUTQ NUQSONINNG SIGMATIZM TURINI TAHLIL QILISH.BOLALARDA NUTQ NUQSONINI BARTARAF ETISHDA MASHG‘ULOT VADIDAKTIK O‘YINLARNING AHAMIYATI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada nutq nuqsonlaridan biri bo‘lgan dislaliyaning sigmatism turihaqida so‘z yuritiladi. Sigmatizm ya‘ni “S” va “Z” tovushlarini chalkashishi yoki har ikkalatovushning almashib qolishi va bu holat bolaning artikulatsion aparatida qay holatda talffuz etilishihaqida, shu bilan birgalikda dislaliyaning sigmatism turi uchun xos bo‘lgan korreksiya ishlariniamalga oshirish keltirilgan. Nafaqat bu nutq nuqsonida balki, barcha nutq nuqsonlarini bartarafetishda didaktik o’yinlar va bir necha qiziqarli mashg‘ulotlarning bola nutq rivojlanishidagi o‘rnihamda bu o‘yin va mashg‘uotlarni qay tartibda bolalarga qo’llay olish haqida ma’lumotlar berilgan.Bundan tashqari bolaning rivojlanishida o‘yin faoliyatining qanday ahamiyatga ega ekanligi vabuni nutq rivojlanishi bilan o‘zaro chambarchas holda bog‘lab o‘rganish va aynan mana shujihatdan bolaning nutqini maksimal darajada rivojlantirish va to‘g‘ri muloqot ko‘nikmalarinishakllantirish haqida keng qamrovlicha ma’lumotlar keltirilgan.
Keywords: Dislaliya; sigmatizm; artikulyatsion profil