O‘QUVCHILARNING TEXNIK TAFAKKURINI SHAKLLANTIRISHDA AMALIYMASHG‘ULOTLARNING PSIXOLOGIK AHAMIYATI. (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada o‘quvchilarda texnik tafakkurni rivojlantirish jarayonidakonstruktorlik mashg‘ulotlarining o‘rni, ahamiyati va didaktik imkoniyatlari yoritiladi.Konstruktorlik faoliyati o‘quvchilarda mantiqiy fikrlash, muammoni hal etish, tahlil qilish vamustaqil qaror qabul qilish ko‘nikmalarini shakllantirishga xizmat qilishi ilmiy asoslangan holdabayon etiladi. Maqolada turli turdagi konstruktorlar (qog‘oz-plastmassa, yog‘och, LEGO, magnetikkonstruktorlar va boshqalar) bilan ishlashning pedagogik afzalliklari, ularning texnik ijodkorliknirag‘batlantirishdagi samaradorligi tahlil qilinadi. Shuningdek, konstruktorlik mashg‘ulotlarinizamonaviy STEAM yondashuvi, loyihaviy faoliyat va muammoli o‘qitish bilan integratsiyalashusullari ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari konstruktorlik mashg‘ulotlari texnologik ta’limfanining o‘quvchilarda texnik tafakkur va amaliy kompetensiyalarni shakllantirishdagi muhimkomponenti ekanini tasdiqlaydi.
Keywords: texnik tafakkur; konstruktorlik mashg‘ulotlari; texnik ijodkorlik