KICHIK MAKTAB YOSHDAGI BOLALARDA NUTQ MADANIYATINIRIVOJLANTIRISH OMILLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada nutq madaniyatini rivojlantirishdagi asosiy tushuncha bufikr,his-tuyg’u va ma’lumotni og’zaki va yozma shaklda ifodalash jarayoni ekanligi keltiribo‘tilgan. Boshlang’ich sinfda nutq madaniyatini rivojlantirish o’quvchilarning fikrini tog’ri, ravonva mantiqiy ifoda etish ko’nikmalarini rivojlantirishda muhim omil ekani yoritiladi. Nutqmadaniyatini rivojlantirish faqatgina til o’rgatish bilan cheklanmasligi, insonning mustaqilfikrlashi ,o’ziga bo’lgan ishonchini va jamoa bilan hamkorlikda ishlash qobiliyatini hamrivojlantirishligi izohlangan. Nutqi ravon va madaniyatli bo’lgan o’quvchi nafaqat dars jarayonida,balki hayotda ham faol va muvaffaqiyatli bo’lishi yoritilgan.
Keywords: nutq madaniyati; lingvodidaktika; kommunikativ kompetensiya