BOLALARDA MUSTAQILLIKNI RIVOJLANTIRISHDA ZAMONAVIYTEXNOLOGIYALAR. (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada bolalarda mustaqillikni shakllantirish jarayonida zamonaviypedagogik texnologiyalarning nazariy asoslari tahlil qilinadi. Mustaqillik — bu bolaning o‘z fikrinierkin ifodalashi, qaror qabul qila olishi va mas’uliyatni his qilishi kabi shaxsiy sifatlariningrivojlanishini anglatadi. Maqolada mustaqillikning shakllanishiga ta’sir qiluvchi omillar, xususan,axborot-kommunikatsion texnologiyalar (AKT), interaktiv metodlar, raqamli o‘quv platformalarva multimediali vositalarning didaktik imkoniyatlari ochib berilgan. Shuningdek, zamonaviytexnologiyalar yordamida bolaning mustaqil fikrlash, muammo yechish va o‘z-o‘zini nazorat qilishko‘nikmalarini rivojlantirishga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqot natijalari asosida zamonaviytexnologiyalarni bolalar tarbiyasiga integratsiyalashga oid ilmiy-metodik tavsiyalar ishlabchiqilgan.
Keywords: bolalarda mustaqillik; zamonaviy texnologiyalar; pedagogik yondashuv