O'QUVCHILARNI IJODKORLIK QOBILYATINI SHAKLLANTIRISHDAINNOVATSION USULLAR (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada umumta’lim muassasalari o‘quvchilarida ijodkorlik(kreativlik) qobiliyatini rivojlantirishning dolzarb masalalari va unga ta’sir ko‘rsatuvchi pedagogikomillar ilmiy jihatdan tahlil qilingan. An’anaviy, faqat xotiraga tayangan ta’lim tizimidan farqlio‘laroq, o‘quvchi tafakkurida originallikni uyg‘otuvchi innovatsion yondashuvlar, xususan,STEAM ta’limi, loyihaga asoslangan o‘qitish (PBL) va dizayn tafakkuri (Design Thinking)metodlarining didaktik imkoniyatlari o‘rganib chiqilgan. Tadqiqot davomida o‘quvchilardadivergent fikrlashni shakllantirish bo‘yicha xalqaro ilg‘or tajribalar tahlil qilinib, ularni milliyta’lim amaliyotiga integratsiya qilish yo‘llari misollar yordamida ko‘rsatib o‘tilgan. Olinganxulosalar shuni tasdiqlaydiki, ta’lim jarayoniga zamonaviy interfaol usullarni tizimli joriy etisho‘quvchilarning nafaqat o‘zlashtirish ko‘rsatkichini, balki kelajakda noaniq vaziyatlarda mustaqilva nostandart qarorlar qabul qilish layoqatini ham keskin oshiradi.
Keywords: ijodkorlik qobiliyati; innovatsion ta’lim; kreativ tafakkur