AXBOROT MADANIYATINI SHAKLLANTIRISHDA OTA-ONANING ROLI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada axborot jamiyati sharoitida shaxsning axborot madaniyatinishakllantirish masalalari tahlil qilinadi. Ayniqsa, bolalar va o‘smirlar ongida axborotni to‘g‘ri qabulqilish, uni tanlash, tahlil qilish va undan samarali foydalanish ko‘nikmalarini rivojlantirishda otaonaning o‘rni ilmiy jihatdan yoritilgan. Shuningdek, oilada axborot muhitini to‘g‘ri tashkil etish,farzandlarning internet va ommaviy axborot vositalaridan foydalanish jarayonida nazorat hamdayo‘naltirish mexanizmlarining pedagogik va psixologik jihatlari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqotnatijalariga ko‘ra, oilada sog‘lom axborot muhiti yaratilishi farzandlarda mustaqil fikrlash, tanqidiytahlil qilish va axborotni ongli ravishda qabul qilish ko‘nikmalarini shakllantirishda muhim omilhisoblanishi izohlagan.
Keywords: axborot madaniyati; oila; ota-ona