OILA PSIXOLOGIYASI VA GENDER STEREOTIPLARNINGO‘QUVCHILARNING KASBIY MOTIVLARI SHAKLLANISHIGA TA’SIRI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada oila psixologiyasi va gender stereotiplarningo‘quvchilarning kasbiy motivlari shakllanishiga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqotda o‘quvchilarningkasb tanlash jarayonida oilaviy muhit, ota-ona qarashlari, ijtimoiy stereotiplar hamda genderga oidtasavvurlarning roli o‘rganildi. Ilmiy adabiyotlar tahlili, kuzatish va so‘rovnoma metodlari asosidao‘tkazilgan tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, oiladagi psixologik qo‘llab-quvvatlash vastereotiplardan xoli tarbiya o‘quvchilarning kasbiy motivatsiyasini shakllantirishda muhim omilhisoblanadi. Shuningdek, maqolada kasb tanlash jarayonida ta’lim muassasalari va oilaninghamkorligi muhimligi asoslab beriladi
Keywords: oila psixologiyasi; gender stereotiplar; kasbiy motivatsiya