OLIY TA’LIM TIZIMIDA MASOFAVIY TA’LIMNING PEDAGOGIKIMKONIYATLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada oliy ta’lim tizimida masofaviy ta’limning pedagogikimkoniyatlari, uning zamonaviy ta’lim jarayonidagi o‘rni, afzalliklari va amaliy ahamiyati tahlilqilinadi. Raqamli texnologiyalar jadal rivojlanayotgan hozirgi davrda masofaviy ta’lim ta’limxizmatlarini kengaytirish, o‘qitish jarayonini moslashuvchan tashkil etish, talabalarning mustaqilta’lim faoliyatini faollashtirish hamda individual yondashuvni kuchaytirish imkonini beruvchimuhim pedagogik vosita sifatida namoyon bo‘lmoqda. Maqolada masofaviy ta’limning mohiyati,didaktik asoslari, pedagogik tamoyillari, interaktivlik, individuallashtirish, differensiallash,mustaqil ta’lim, refleksiya va nazorat kabi imkoniyatlari yoritiladi. Shuningdek, masofaviy ta’limnitashkil etishda elektron platformalar, raqamli resurslar, videodarslar, forumlar, test tizimlari vavirtual hamkorlik vositalarining o‘rni izohlanadi. Tadqiqot natijasida masofaviy ta’lim oliy ta’limtizimida ta’lim sifati, qulayligi va qamrovini oshirishga xizmat qilishi, biroq undan samaralifoydalanish uchun pedagogik loyihalash, raqamli kompetensiya va motivatsion qo‘llab-quvvatlashzarurligi asoslab beriladi.
Keywords: masofaviy ta’lim; oliy ta’lim; pedagogik imkoniyatlar