METAKOGNITIV KOMPETENSIYALARNI RIVOJLANTIRISHDA SUN’IYINTELLEKTDAN FOYDALANISHNING PEDAGOGIK VA PSIXOLOGIKMEXANIZMLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim jarayonida talabalarda metakognitivkompetensiyalarni rivojlantirishda sun’iy intellekt (Artificial Intelligence) texnologiyalaridanfoydalanishning psixologik va pedagogik mexanizmlari tahlil qilingan. Tadqiqotda metakognitivkompetensiyaning psixologik mohiyati, uning tarkibiy komponentlari hamda shaxsning bilishjarayonlarini boshqarishdagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, sun’iy intellekt asosidagi ta’limplatformalarining talabalarda self-regulated learning, reflective thinking, motivation va criticalthinking kabi psixologik jarayonlarni rivojlantirishdagi imkoniyatlari o‘rganilgan. Maqoladametakognitiv kompetensiyalarni shakllantirishning psixologik mexanizmlari hamda ularni ta’limjarayonida samarali qo‘llash bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.
Keywords: metakognitiv kompetensiya; artificial intelligence; psixologik mexanizmlar