ZAMONAVIY TA’LIM JARAYONIDA MAKTAB O’QUVCHILARI KOGNITIVRIVOJLANISHINING PSIXOLOGIK JIHATLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim jarayonida maktab o‘quvchilariningkognitiv rivojlanishining psixologik jihatlari tahlil qilinadi. Kognitiv rivojlanish o‘quvchilarningbilish jarayonlari — sezgi, idrok, diqqat, xotira, tafakkur va tasavvurning shakllanishi hamdarivojlanishi bilan bog‘liq jarayon sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada ta’lim muhitining, innovatsionpedagogik texnologiyalarning va o‘qituvchi faoliyatining o‘quvchilarning aqliy rivojlanishigata’siri yoritiladi. Shuningdek, o‘quvchilarning mustaqil fikrlashi, muammoni hal qilishko‘nikmalari hamda ijodiy tafakkurini rivojlantirishda psixologik omillarning ahamiyati ochibberiladi. Tadqiqot natijalari zamonaviy ta’lim jarayonida o‘quvchilarning kognitiv rivojlanishiniqo‘llab-quvvatlash va samarali o‘qitish strategiyalarini ishlab chiqishda muhim ahamiyatga egaekanligini ko‘rsatadi.
Keywords: kognitiv rivojlanish; ta’lim jarayoni; psixologik jihatlar