INSON RUHIYATIDAGI HOHISH VA MAJBURIYATLAR O’RTASIDAGIKURASH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada insoniyatning paydo bo‘lishidan to bugungi kungacha bo‘lganehtiyojlarining o‘zgarishi va ularning atrof-muhitga ta’siri falsafiy-psixologik nuqtai nazardantadqiq etiladi. Quyida biologik turlarning qirilib ketishi va bunga inson omilining ta’sirini tahlilqiladi. Maqolaning asosiy qismi A. Maslouning ehtiyojlar piramidasi va Z.Freydning shaxsiyatstrukturasi o‘rtasidagi bog‘liqlikka bag‘ishlangan. Unda "Nafs" (ID) tushunchasining insonniharakatga keltiruvchi kuchi, "Menlik" (Ego) ning boshqaruvchilik roli va jamiyat qonun-qoidalari(Super-Ego) ning shaxs shakllanishidagi ahamiyati qiyosiy yoritiladi. Shuningdek, zamonaviyjamiyatdagi ma’naviy illatlar — qimor va pornografiya kabi muammolar misolida, inson o‘znafsini ongli ravishda jilovlashi zarurligi ilmiy asoslab beriladi.
Keywords: Inson omili; ehtiyojlar piramidasi; nafs (ID)