MAKTAB O‘QUVCHILARIDA BULLING HOLATINING NAMOYON BO‘LISHIVA UNING O‘QUV JARAYONIGA BO‘LGAN TA’SIRI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Maktab o‘quvchilarida bulling holatining namoyon bo‘lishi zamonaviy ta’limtizimining muhim muammolaridan biridir. Bulling - bu doimiy yoki tizimli tarzda sodir bo‘ladiganjismoniy, og‘zaki, ijtimoiy hamda psixologik bosim, tahqirlash, raqibga zarar yetkazish, zo‘rlik,jamoadan ajratish, ostrakizm yoki tahdid vaziyatlari sifatida ifodalanadi. Maktab yoshidagi bolalarongida bu jarayon doim ham o‘z-o‘zidan anglab yetilmaydi, lekin bullingning salbiy oqibatlariularning ijtimoiy va ruhiy hayotida chuqur iz qoldiradi. Bunday holatlar maktab muhitida,o‘quvchilarning kundalik hayoti va o‘quv jarayonidagi ishtirokiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi.O‘smirlar va kichik maktab yoshidagi bolalarda bulling holatlarining mavjudligi o‘ziga xospsixologik inqirozlarni, o‘z-o‘zini qadrlashning pasayishini, ishonchsizlik, depressiya va xulqatvor buzilishlarini keltirib chiqaradi.
Keywords: Bulling; maktab o‘quvchilari; psixologik bosim