ZAMONAVIY TA'LIMDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNI JORIY ETISH JARAYONIDA SUNT'IY INTELLEKTLARDAN FOYDALANILGAN CHET TILLARINI O'QITISHNING SIFAT MASALALARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy ta'limda raqamli texnologiyalarni joriy etish kontekstida xorijiy tillarni o'qitishda sun'iy intellektdan (SI) foydalanishning qiyinchiliklari va imkoniyatlari ko'rib chiqiladi. Tadqiqotda SIga asoslangan o'quv platformalari o'quvchilarning faolligini qanday oshirishi, o'quv jarayonini individuallashtirishi va tilni o'zlashtirish sifatini qanday yaxshilashi tahlil qilinadi. Nutqni aniqlash, interaktiv mashqlar, avtomatlashtirilgan fikr-mulohaza va moslashuvchan o'rganish yo'llari kabi SI vositalarining pedagogik salohiyatiga alohida e'tibor qaratiladi. Tadqiqotda shuningdek, o'qituvchilarning raqamli kompetensiyasi, metodologik qo'llab-quvvatlashi va ortiqcha ma'lumotlar tufayli yuzaga keladigan kognitiv ortiqcha yuklanish kabi asosiy muammolar ham aniqlangan. Natijalar shuni ko'rsatadiki, til ta'limida SIdan metodik jihatdan asoslangan va pedagogik jihatdan yo'naltirilgan foydalanish o'quv natijalarining samaradorligi va sifatiga sezilarli darajada hissa qo'shadi.
Keywords: sun'iy intellekt; raqamli ta'lim; chet tillarini o'qitish