TALABALARNI DARS DAVOMIDA ZAMONAVIY SOG‘LOMLASHTIRUVCHI NAFAS OLISH MASHQLAR TEXNOLOGIYASI ASOSIDA SOG‘LOM TURMUSH TARZINI OPTIMALLASHTIRISH METODIKASINI TAKOMILLASHTIRISH. (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada, Andijon davlat pedagogika institutining  talabalarining sog‘lom turmush tarzini va darsda ishtirokini tetiklashtirish uchun jismoniy rivojlanish ko‘rsatkichlari yuzasidan ilmiy-tadqiqot ishlari olib borilgan. Dars davomida, zamonaviy sog‘lomlashtiruvchi nafas olish metodikalari olib bordik, taxlillarning dastlabki qismiga ko‘ra ular sog’lom turmush tarzini olib bormasligi  dars davomida charchoq, asabiylashish va boshqa muammolar kuzatilayotgan ekanligi aniqlandi. Yakuniy natijalarga ko‘ra biz tomondan olib borilgan “kvadrat nafas” texnologiyasi,  va “uchburchak nafas” medodikalari  oprqali ularning dars davomidagi diqqatini jamlashga, faollik, jismoniy charchoqning kamayishi hamda darsga bo‘lgan qiziqishlari ortdi va ruhiy holatlari yaxshilanganini ko’rishimiz mumkun.
Keywords: : psixo-emotsional, kvadrat-nafas, texnologiya, uchburchak nafas, ahloqiy, funksional,faollik.