YUSUF XOS HOJIB ASARLARIDA JAHOLAT VA MA’RIFAT TAHLILI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
mazkur maqolada turkiy mumtoz adabiyotining yirik namoyandasi bo‘lgan Yusuf Xos Hojib ijodida jaholat va ma’rifat masalasining badiiy-falsafiy talqini tahlil qilinadi. Xususan, adibning mashhur asari – Qutadg'u bilig misolida bilim, aql, adolat va ma’naviy kamolot g‘oyalari o‘rganiladi. Asarda jaholat inson va jamiyat taraqqiyotiga to‘siq bo‘luvchi omil sifatida ko‘rsatilib, ma’rifat esa komil insonni shakllantiruvchi asosiy qadriyat sifatida talqin etiladi. Tadqiqotda tarixiy, adabiy va falsafiy tahlil usullaridan foydalanilgan.
Keywords: jaholat, ma’rifat, komil inson, turkiy adabiyot, axloqiy-falsafiy qarashlar, davlat boshqaruvi, ilm.