PEDAGOGIK OLIY TA’LIM MUASSASALARIDA TA’LIMNING INNAVATSION SHAKLLARI VA USULLARINI JORIY ETISHNING PEDAGOGIK SHART SHAROITLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
ushbu maqolada pedagogik oliy ta’lim muassasalarida STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) ta’limini samarali joriy etishning shakllari va usullari ilmiy-nazariy hamda amaliy jihatdan yoritilgan. Zamonaviy ta’lim tizimida talabalarni real hayotdagi muammolarni hal etishga tayyorlash, ularning ijodiy va tanqidiy fikrlash, texnologik va ilmiy savodxonlik kabi kompetensiyalarini rivojlantirish muhim ahamiyat kasb etadi. STEAM yondashuvi orqali o‘quv jarayonida fanlararo integratsiya, loyiha asosida o‘qitish, dizayn fikrlash, kooperativ hamkorlik, interaktiv laboratoriyalar va gamifikatsiya elementlaridan foydalanishning samarali tajribalari tahlil qilingan. Xulosa va tavsiyalarda O‘zbekiston oliy ta’lim tizimi uchun STEAM metodologiyasining rivojlanish istiqbollari ko‘rsatib berilgan.
Keywords: texnologiya, STEAM ta’limi, innovatsion pedagogika, tanqidiy fikrlash, kreativlik, loyiha asosida o‘qitish, interaktiv laboratoriyalar, pedagogik metodologiya, kooperativ o‘qitish.