TALABALARGA MUQOBIL ENERGIYA MANBALARI MAVZUSIDA QISQA TUSHUNCHA BERISH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
O‘zbеkistоn Rеspublikasi Prеzidеntining 2013-yil 1-martdagi «Muqobil energiya manbalarini yanada rivojlantirish chora-tadbirlari to‘g‘risida» PF-4512-son Farmonida «Quyosh energiyasidan amalda foydalanish uchun O‘zbekistonda yaratilgan shart-sharoit va mavjud imkoniyatlar mazkur mintaqadan bu sohadagi ilg‘or texnologiyalarni nafaqat respublikamizda, balki butun O‘rta Osiyoda tajriba tariqasida joriy etish maydoni sifatida foydalanishga asos bo‘lib xizmat qiladi», – degan fikr bilan birga, muqobil energiya manbalari – quyosh, shamol va biogazdan foydalanish bo‘yicha respublikamizda yetarlicha ilmiy-texnik salohiyat va tajribalar mavjudligi ta’kidlab o‘tilgan [1].
Keywords: muqobil energiya, qayta tiklanuvchi manbalar, quyosh energiyasi, shamol energiyasi, gidroenergiya, biomassa, geotermal energiya, ekologiya, barqaror rivojlanish