MAKTAB O’QUVCHILARINI KOGNITIV RIVOJLANTIRISHNING ZAMONAVIY PEDAGOGIK TEXNOLOGIYALARI. (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada maktab o‘quvchilarining kognitiv rivojlanishini ta’minlashda zamonaviy pedagogik texnologiyalarning o‘rni tahlil qilinadi. Kognitiv rivojlanishning nazariy asoslari, jumladan, klassik psixologik yondashuvlar hamda zamonaviy innovatsion metodlar asosida o‘quvchilarning bilish faoliyatini rivojlantirish yo‘llari yoritilgan. Tadqiqot natijalari zamonaviy pedagogik texnologiyalar o‘quvchilarning tafakkuri, mustaqil fikrlashi va muammoli vaziyatlarni hal etish ko‘nikmalarini rivojlantirishda samarali ekanligini ko‘rsatadi.
Keywords: kognitiv rivojlanish, pedagogik texnologiya, innovatsiya, interfaol metodlar, tafakkur, o‘qitish jarayoni.