OLIY TA’LIM TIZIMIDA MASOFAVIY TA’LIMNING PEDAGOGIK IMKONIYATLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada oliy ta’lim tizimida masofaviy ta’limning pedagogik imkoniyatlari, uning zamonaviy ta’lim jarayonidagi o‘rni, afzalliklari va amaliy ahamiyati tahlil qilinadi. Raqamli texnologiyalar jadal rivojlanayotgan hozirgi davrda masofaviy ta’lim ta’lim xizmatlarini kengaytirish, o‘qitish jarayonini moslashuvchan tashkil etish, talabalarning mustaqil ta’lim faoliyatini faollashtirish hamda individual yondashuvni kuchaytirish imkonini beruvchi muhim pedagogik vosita sifatida namoyon bo‘lmoqda. Maqolada masofaviy ta’limning mohiyati, didaktik asoslari, pedagogik tamoyillari, interaktivlik, individuallashtirish, differensiallash, mustaqil ta’lim, refleksiya va nazorat kabi imkoniyatlari yoritiladi. Shuningdek, masofaviy ta’limni tashkil etishda elektron platformalar, raqamli resurslar, videodarslar, forumlar, test tizimlari va virtual hamkorlik vositalarining o‘rni izohlanadi. Tadqiqot natijasida masofaviy ta’lim oliy ta’lim tizimida ta’lim sifati, qulayligi va qamrovini oshirishga xizmat qilishi, biroq undan samarali foydalanish uchun pedagogik loyihalash, raqamli kompetensiya va motivatsion qo‘llab-quvvatlash zarurligi asoslab beriladi.
Keywords: : masofaviy ta’lim, oliy ta’lim, pedagogik imkoniyatlar, raqamli ta’lim, elektron ta’lim, mustaqil ta’lim, interaktivlik, individuallashtirish, ta’lim texnologiyalari, virtual ta’lim muhiti, LMS, onlayn o‘qitish