Oliy ta'lim muassasalarida bo'lajak o'qituvchilarning kasbiy pedagogik qiyofasini yaxshilash (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Professional pedagogik imidjni shakllantirish oliy ta'lim muassasalarida bo'lajak o'qituvchilarni tayyorlashda muhim tarkibiy qism hisoblanadi. Ushbu tadqiqot tayyorgarlik bosqichidagi o'qituvchilarning professional pedagogik imidjini uning shakllanishiga ta'sir qiluvchi asosiy pedagogik, psixologik va ekologik omillarni aniqlash orqali yaxshilashning samarali yondashuvlarini o'rganishga qaratilgan. Tadqiqotda pedagogika universitetlari talabalari o'rtasida o'tkazilgan miqdoriy so'rovnomalar va sifatli intervyularni birlashtirgan aralash usullar yondashuvi qo'llaniladi. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, professional pedagogik imidjni shakllantirishga o'zini o'zi tahlil qilish, kommunikativ kompetensiya, professional motivatsiya va akmeologik ta'lim muhiti kabi omillar sezilarli darajada ta'sir qiladi. Bundan tashqari, innovatsion o'qitish usullari va refleksiv amaliyotlarning integratsiyasi talabalarning professional o'ziga xosligi va imidjini yaxshilashga hissa qo'shadi. Tadqiqot shuningdek, bo'lajak o'qituvchilar orasida ijobiy va barqaror professional imidjni shakllantirishda tizimli va maqsadli pedagogik aralashuvlarning ahamiyatini ta'kidlaydi. Natijalar asosida oliy ta'lim muassasalariga o'qituvchilarni tayyorlash dasturlarini takomillashtirish bo'yicha amaliy tavsiyalar taklif etiladi. Bularga kompetensiyaga asoslangan yondashuvlarni joriy etish, refleksiv ko'nikmalarni rivojlantirish va qo'llab-quvvatlovchi o'quv muhitini yaratish kiradi.
Keywords: pedagogik va professional imidj, psixologik yondashuv, ta'lim jarayoni, o'qituvchining mas'uliyati, tarbiya, jamiyat, imidjni shakllantirish, kasbiy rivojlanish.