Iqtidorli talabalar va ularning universitetlarda ta'lim olishining o'ziga xos xususiyatlari (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada oliy ta'limda iqtidorli talabalarni o'qitishning o'ziga xos jihatlari ko'rib chiqiladi. Unda akademik iqtidor tushunchasi tushuntiriladi, iqtidorli talabalarning psixologik va pedagogik xususiyatlari va ularning universitetda samarali o'qishi uchun pedagogik sharoitlar tahlil qilinadi. Ta'lim jarayonini individuallashtirish, o'quv muhitini yaratish va faol o'qitish usullaridan foydalanish zarurligiga alohida e'tibor qaratiladi. Iqtidorli talabalarning salohiyatini rivojlantirish zamonaviy oliy ta'lim uchun muhim vazifa ekanligi ta'kidlangan, chunki ushbu toifadagi talabalar jamiyatning ilmiy, texnologik va ijtimoiy rivojlanishi uchun zarur bo'lgan yuqori intellektual va ijodiy salohiyatga ega.
Keywords: iqtidorlilik, iqtidorli talabalar, oliy ta'lim, o'qishni individuallashtirish, ta'lim muhiti, shaxsiy salohiyatni rivojlantirish.