PEDAGOGIK ERUDISIYA KELAJAK BOSHLANG'ICH SINF O'QITUVCHILARINING FIKRLASH MADANIYATINI RIVOJLANTIRISH OMILI SIFATIDA (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada oliy pedagogik ta'lim tizimida bo'lajak boshlang'ich maktab o'qituvchilarida fikrlash madaniyatining rivojlanishi o'rganiladi. Unda bo'lajak o'qituvchilarning intellektual madaniyati va professional tafakkurini shakllantirishda pedagogik bilimning muhimligi asoslanadi. Fikrlash madaniyati va pedagogik bilimni tushunishga nazariy yondashuvlar tahlil qilinadi, ularning o'qituvchilarni tayyorlash kontekstidagi o'zaro bog'liqligi ochib beriladi. L.S. Vygotskiyning fikrlash rivojlanishining madaniy-tarixiy nazariyasi g'oyalariga alohida e'tibor qaratiladi, unga ko'ra intellektual qobiliyatlar ijtimoiy o'zaro ta'sir va madaniy vositalarni o'zlashtirish orqali shakllanadi. Pedagogik tayyorgarlik mutaxassisligi talabalarida fikrlash madaniyatini rivojlantirishning pedagogik shartlari, jumladan, ilmiy bilimlarni integratsiyalash, muammoli o'rganishdan foydalanish va tadqiqot faoliyatini rivojlantirish aniqlanadi.
Keywords: pedagogik bilim, fikrlash madaniyati, kelajakdagi boshlang'ich maktab o'qituvchisi, professional fikrlash, pedagogik ta'lim, intellektual madaniyat, madaniy-tarixiy nazariya