“GLOBALLASHUV DAVRIDA KICHIK MAKTAB YOSHIDAGI O‘QUVCHILARDA DIQQAT BARQARORLIGI VA PSIXIK SALOMATLIKNI RIVOJLANTIRISHNING ZAMONAVIY PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK YONDASHUVLARI.” (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
: Ushbu maqolada kichik maktab yoshidagi (7-11 yosh) o‘quvchilarning kognitiv sohasida diqqat jarayonining tutgan o‘rni va uning o‘ziga xos psixologik xususiyatlari tadqiq etiladi. Tadqiqot davomida ixtiyorsiz diqqatdan ixtiyoriy diqqatga o‘tish mexanizmlari, diqqatning barqarorligi, ko‘chuvchanligi va taqsimlanishi kabi xususiyatlarning o‘quv faoliyati samaradorligiga ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, maktab muhitiga moslashish davrida bolalarda uchraydigan diqqat yetishmasligi muammolari va ularni bartaraf etishning psixologik korreksion yo‘llari yoritilgan. Maqola boshlang‘ich sinf o‘qituvchilari va maktab psixologlari uchun ilmiy-metodik tavsiyalar beradi.
Keywords: : Diqqat, ixtiyoriy diqqat, kichik maktab yoshi, kognitiv rivojlanish, sensor jarayonlar, diqqat barqarorligi, o‘quv motivatsiyasi, psixologik korreksiya.