OLIY TA’LIM TIZIMIDA TALABALARNING MA’NAVIY-AXLOQIY KOMPETENSIYALARINI RIVOJLANTIRISH: NAZARIYA VA AMALIYOT (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqola oliy ta’lim muassasalarida talabalarning ma’naviy-axloqiy kompetensiyalarini shakllantirishning pedagogik va psixologik asoslarini tadqiq etadi. Tadqiqotda milliy qadriyatlar va zamonaviy ta’lim standartlari uyg‘unligi asosida talabalarning ijtimoiy mas’uliyati va axloqiy barqarorligini oshirish modellari tahlil qilingan. Andijon davlat pedagogika instituti (ADPI) tajribasi misolida ma’naviy-axloqiy rivojlanishning dinamikasi va rahbarlik faoliyatining samaradorligi yoritilgan.
Keywords: Ma’naviy-axloqiy kompetensiya, oliy ta’lim, milliy tarbiya, ma’naviy immunitet, pedagogik etika, rahbarlik mahorati, qadriyatlar tizimi, axloqiy barqarorlik.