BO’LAJAK MUTAXASSISLARNING KASBIY FAOLIYATGA SAMARALI MOSLASHUVINING PSIXOLOGIK MEZONLARI. (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada, bo‘lajak mutaxassislarning kasbiy faoliyatga samarali moslashuvining psixologik mezonlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda kasbiy moslashuv jarayonining psixologik omillari, shaxsning motivatsion, kognitiv va kommunikativ xususiyatlari hamda ularning kasbiy faoliyat samaradorligiga ta’siri yoritib berilgan. Shuningdek, bo‘lajak mutaxassislarning kasbiy faoliyatga moslashuv darajasini belgilovchi asosiy mezonlar – kasbiy motivatsiya, ijtimoiy-psixologik moslashuv, kommunikativ kompetensiya, stressga bardoshlilik va refleksiv qobiliyatlar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, mazkur mezonlar mutaxassisning kasbiy faoliyatga muvaffaqiyatli kirishishi va professional rivojlanishining muhim psixologik shartlari hisoblanadi
Keywords: kasbiy moslashuv, psixologik mezonlar, bo‘lajak mutaxassis, kasbiy motivatsiya, kommunikativ kompetensiya, ijtimoiy moslashuv, refleksiya, stressga bardoshlilik, professional rivojlanish, psixologik tayyorgarlik