GLOBALLASHUV SHAROITIDA YUQORI MALAKALI KADRLARNI TAYORLASHNING PSIXOLOGIK MUAMMOLARI. (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
So‘nggi o‘n yillikda kuzatilayotgan raqamli transformatsiya jarayonlari — sun’iy intellekt tizimlarining joriy etilishi, algoritmik boshqaruv, platforma iqtisodiyoti, masofaviy ish formatlari hamda raqamli ta’lim ekotizimlarining kengayishi — mehnat bozori strukturasi va funksional mexanizmlarini tizimli ravishda qayta tashkil etmoqda. Ushbu o‘zgarishlar nafaqat kasblar nomenklaturasini yangilamoqda, balki kasbiy rivojlanishning psixologik asoslarini ham tubdan transformatsiya qilmoqda. Zamonaviy mehnat muhiti barqarorlikdan ko‘ra moslashuvchanlikni, an’anaviy kompetensiyalardan ko‘ra metakompetensiyalarni ustuvor qadriyat sifatida ilgari surmoqda [1. 42 b.].
Keywords: globallashuv, yuqori malakali kadrlar, psixologik muammolar, kasbiy rivojlanish, kompetensiya, raqobatbardoshlik, stress va adaptatsiya, motivatsiya, shaxsiy rivojlanish, kognitiv salohiyat, emotsional intellekt, kasbiy identifikatsiya, ta’lim sifati, innovatsion ta’lim, zamonaviy pedagogik texnologiyalar, madaniyatlararo kommunikatsiya, ijtimoiy-psixologik moslashuv, yetakchilik qobiliyatlari, ijodiy fikrlash, uzluksiz ta’lim.