TURKISTON O‘LKASIGA UYUSHTIRILGAN XORIJIY ILMIY EKSPEDITSIYALARNATIJALARINI ZAMONAVIY IJTIMOIY-GUMANITAR TADQIQOTLARGAINTEGRATSIYA QILISH MASALALARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada 1867–1917-yillarda Turkiston o‘lkasiga uyushtirilgan xorijiyilmiy ekspeditsiyalar natijalarining zamonaviy ijtimoiy-gumanitar tadqiqotlar va amaliy sohalargaintegratsiya qilish masalalari tahlil qilinadi. Maqolada ekspeditsiyalar davomida to‘plangan geografik,etnografik, kartografik va statistik ma’lumotlarning bugungi tarix, sotsiologiya, antropologiya, turizmva raqamli gumanitar fanlar rivojidagi ahamiyati ochib beriladi. Shuningdek, ushbu ilmiy merosniamaliyotga joriy etishdagi asosiy muammolar — arxiv materiallarining yopiq yoki kam foydalanilishi,tarjima muammolari, raqamlashtirish jarayonining sustligi hamda interdisiplinar tadqiqotlarning yetarliemasligi ko‘rsatib o‘tiladi. Maqolada Turkiston ilmiy ekspeditsiyalari materiallarini raqamlashtirish,GIS texnologiyalari asosida tarixiy xaritalar yaratish, xalqaro ilmiy bazalar tashkil etish, ta’lim va turizmsohalariga joriy etish bo‘yicha amaliy taklif va tavsiyalar beriladi. Tadqiqot ilmiy merosni zamonaviyfan va jamiyat ehtiyojlari bilan uyg‘unlashtirish zarurligini asoslaydi
Keywords: Turkiston; ilmiy ekspeditsiyalar; ilmiy meros