KICHIK KO'LAMLIKLI QUYOSH ENERGIYASI UCHUN REAL VAQTDA IoT ASOSLI MONITORING VA ADAPTIV YUKLASHNI BOSHQARISH TIZIMINI JORIY ETTIRISH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada kichik quvvatli quyosh energiyasi tizimlari uchun IoTtexnologiyalariga asoslangan real vaqtli monitoring va adaptiv yuklama boshqaruv tizimini ishlabchiqish hamda uni amaliyotga joriy etish masalalari yoritilgan. Taklif etilgan tizim ESP32mikrokontrolleri asosida qurilib, kuchlanish, tok, quvvat, harorat va yorug‘lik intensivligi kabi asosiyparametrlarni uzluksiz o‘lchash imkonini beradi. Olingan ma’lumotlar Wi-Fi orqali masofaviy servergauzatiladi va foydalanuvchi interfeysi orqali tahlil qilinadi. Adaptiv boshqaruv algoritmi tashqi muhitsharoitlari o‘zgarishiga mos ravishda yuklamani optimallashtiradi va energiya yo‘qotishlarinikamaytiradi. Tajriba natijalari tizim energiya samaradorligini oshirish va kichik quvvatli quyoshqurilmalarining barqaror ishlashini ta’minlashda amaliy ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatdi.
Keywords: Quyosh energiyasi; IoT monitoring; adaptiv boshqaruv