RAQAMLI BOSHQARUVNING OLIY TA’LIM MUASSASALARIDA MOLIYAVIYSAMARADORLIKNI OSHIRISHDAGI ROLI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqola oliy ta’lim muassasalarida raqamli boshqaruv va axborottizimlarining moliyaviy samaradorlikka ta’sirini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda ERP, MIS,BI va blockchain texnologiyalarining byudjet rejalashtirish, moliyaviy monitoring va natijaviylikkaasoslangan moliyalashtirish (PBF) mexanizmlaridagi o‘rni o‘rganildi. Xalqaro tajriba tahlili raqamliboshqaruv tizimlari buxgalteriya jarayonlarini tezlashtirishi, byudjet xatoliklarini kamaytirishi vamoliyaviy shaffoflikni oshirishini ko‘rsatdi. BI platformalari real vaqt rejimida tahlil va prognozlashimkonini yaratib, PBF indikatorlarini avtomatik va xolis baholashga xizmat qilishi aniqlandi. Raqamliintegratsiya darajasi yuqori bo‘lgan mamlakatlarda moliyaviy tejamkorlik va audit samaradorligisezilarli darajada oshgani kuzatildi. Tadqiqot natijalari O‘zbekiston oliy ta’lim tizimida yagonamoliyaviy boshqaruv axborot tizimlarini joriy etish zaruratini asoslab beradi
Keywords: raqamli boshqaruv; oliy ta’lim muassasalari; moliyaviy samaradorlik