INSON KAPITALIGA INVESTITSIYALARNI OPTIMALLASHTIRISHSTRATEGIYASI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada barqaror rivojlanishda inson kapitalining tutgan o‘rni va uningboshqa kapital shakllari bilan o‘zaro aloqasi tahlil qilingan. Moliyaviy, tabiiy, ishlab chiqarish, ijtimoiyva inson kapitali barqarorlikni ta’minlovchi asosiy tarkibiy qismlar sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotnatijalari shuni ko‘rsatadiki, inson kapitaliga yo‘naltirilgan investitsiyalar ta’lim va sog‘liqni saqlashtizimlari orqali iqtisodiy o‘sishni jadallashtiradi, qashshoqlikni kamaytiradi va ijtimoiy farovonliknioshiradi. Inson kapitali - bu har bir insonning bilimi, ko‘nikmalari, sog‘lig‘i va ijodiy salohiyatini o‘zichiga olgan muhim iqtisodiy va ijtimoiy aktivdir. Zamonaviy iqtisodiyotda muvaffaqiyatga erishishuchun faqat moliyaviy kapitalga emas, balki inson kapitaliga sarmoya kiritish ham juda muhimahamiyatga ega. Ushbu maqolada inson kapitaliga investitsiyalarni samarali optimallashtirishstrategiyalarini ko‘rib chiqamiz
Keywords: inson kapitali; investitsiya; barqaror rivojlanish