JIGAR SARATONINING OLDINI OLISH: ZAMONAVIY MUAMMOLAR VA YECHIMLAR (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Bugungi kunda aholi o‘rtasida onkologik kasalliklarni aniqlash holatlari ortibborayotgani ma’lum. Shunday kasalliklardan biri jigar saratonidir. Jigar saratoni dunyoda onkologiko‘lim ko‘rsatkichlari bo‘yicha yetakchi o‘rinlardan birini egallaydi. O‘zbekistonda jigar saratonisog‘liqni saqlashning jiddiy muammosi bo‘lib qolmoqda.JSST ma’lumotlariga ko‘ra (2020-yil), ushbukasallikdan o‘lim ko‘rsatkichi 1194 kishiga yetgan, bu mamlakatdagi umumiy o‘limning 0,74 foizinitashkil etadi. Bunda birlamchi saratonga qaraganda, boshqa a’zolardan tarqalgan ikkilamchi (metastatik)o‘smalar ko‘proq tashxis qilinadi.Asosiy xavf omillari sifatida virusli gepatit B va C, jigarning alkogolkasalligi, jigarning noalkogol yog‘ kasalligi (JNYAK), tsirroz va kantserogenlar ta’siri e’tirof etiladi.Shuningdek, ushbu patologiya rivojlanishida irsiy omillar va surunkali stress ham muhim ahamiyatgaega. Maqolada jigar saratonining birlamchi, ikkilamchi va uchlamchi profilaktikasiga zamonaviyyondashuvlar, shuningdek, erta tashxis qo‘yish va fanlararo hamkorlikning roli ko‘rib chiqiladi.
Keywords: jigar saratoni; virusli gepatit; tsirroz