“ZAMONAVIY ONKOLOGIYADA AYRIM SARATON KASALLIKLARININGKELIB CHIQISHIDA GENETIK VA EPIGENETIK OMILLARNING O‘RNI:MOLEKULYAR MEXANIZMLAR TAHLILI” (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur tezisda zamonaviy onkologiyada ayrim saraton kasalliklarining kelibchiqishida genetik va epigenetik omillarning o‘rni hamda ularning molekulyar mexanizmlari tahlilqilinadi. Tadqiqotda DNK mutatsiyalari, genlarning amplifikatsiyasi va delesiyalari, xromosomal qaytatuzilishlar kabi genetik o‘zgarishlar bilan bir qatorda DNK metillanishi, gistonnarning modifikatsiyasiva mikroRNKlar faoliyati kabi epigenetik jarayonlarning o‘sma rivojlanishidagi ahamiyati yoritiladi.Onkogenez jarayonida hujayra siklining nazorati buzilishi, apoptoz mexanizmlarining susayishi vasignal uzatish yo‘llarining faollashuvi asosiy molekulyar omillar sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek,genetik va epigenetik o‘zgarishlarning o‘zaro ta’siri natijasida hujayra proliferatsiyasining nazoratsizkuchayishi va invaziv xususiyatlarning shakllanishi ilmiy jihatdan asoslanadi. Tadqiqot natijalarisaraton kasalliklarini erta diagnostika qilish, individual yondashuv asosida davolash va maqsadliterapiya usullarini takomillashtirish uchun muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi
Keywords: onkologiya; saraton; genetik omillar