ATRAPHAXIS SPINOSA L. O‘SIMLIGI YER USTKI QISMI TARKIBIDAGISTEROIDLARNI ANIQLASH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu ishda Atrapahaxis spinosa L.o‘simligi yer ustki qismi tarkibidagi steroidlarnianiqlash va tahlil qilish maqsad qilindi. O‘simlik xomashyosidan eskstraksiya usuli orqali biologik faolmoddalar ajratib olindi va yuqori samarali suyuqlik xromatografiyasi usuli yordamidao‘rganildi.Xromatografik tahlil natijasiga ko‘ra turkesteron va ekdisteron mavjudligi aniqlandi.Tadqiqotnatijalari mazkur o‘simlikning farmakologik jihatdan qimmatli xomashyo sifatida istiqbolli ekaninitasdiqlaydi
Keywords: Atraphaxis spinosa; turkesteron; ekdisteron