AYRIM FLAVONOIDLARNING JIGAR MITOXONDRIYALARISUKSINATDEGIDROGENAZA FAOLLIGIGA TA’SIRI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur tezisda ayrim flavonoidlarning jigar mitoxondriyalari tarkibidagisuksinatdegidrogenaza (SDH) fermenti faolligiga ta’siri o‘rganiladi. Suksinatdegidrogenaza hujayranafas olish zanjirining muhim bo‘g‘ini bo‘lib, u trikarboksilat sikli va elektron tashish zanjirinibog‘lovchi asosiy ferment hisoblanadi. Tadqiqot davomida tabiiy manbalardan olingan flavonoidlarningmitoxondrial ferment tizimlariga modulyatorlik xususiyati, ularning antioksidant faolligi hamdaenergiya almashinuvidagi o‘rni tahlil qilinadi. Olingan natijalar flavonoidlarning oksidlovchi stresssharoitida jigar hujayralarining bioenergetik holatini yaxshilash yoki ferment faolligini boshqarishdagipotensial ahamiyatini ko‘rsatadi. Ushbu ilmiy ish metabolik buzilishlar va gepatoprotektiv vositalarniishlab chiqishda muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega
Keywords: flavonoidlar; jigar mitoxondriyalari; suksinatdegidrogenaza