AKTIV PULMONAR TUBERKULYOZDA CMV VA EBV KO‑INFEKSIYALARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Aktiv pulmonar tuberkulyoz (APT) jahon sog‘liqni saqlash tizimi uchun jiddiymuammo bo‘lib, virusli infeksiyalar kasallikning kechishini yanada og‘irlashtiradi. Xususan,Cytomegalovirus (CMV) va Epstein–Barr virus (EBV) kabi herpesviruslar immun tizim bilan o‘zarota’sir qilib, TB kasalligining rivojlanishiga ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Ushbu sharh mavjud ilmiyadabiyotlarga asoslanib, CMV/EBV va TB o‘rtasidagi munosabatlarni tahlil qiladi hamda ularningimmunologik mexanizmlari va klinik natijalarga ta’sirini yoritadi.
Keywords: APT; CMV; EBV