FERULA SUMBUL O‘SIMLIGIDAN AJRATILGAN EFIR MOYINING KIMYOVIYTARKIBI ASOSIDA FЕNOTIPNI ANIQLASH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ferula Sumbul o‘simligi efir moyining kimyoviy tarkibini o‘rganish efir moylarinistandartlash, farmakologik faolligini baholash va xom ashyoning biokimyoviy xususiyatlariniklassifikatsiya qilishda muhim ahamiyatga ega. Ushbu ishda Ferula Sumbul efir moyi GC–MS usuliyordamida tahlil qilinib, uning kimyoviy tarkibi asosida xemotip (fenotip) xususiyatlari aniqlandi. Tahlilnatijasida efir moy tarkibida 49 ta komponent aniqlanib, asosiy komponentlar sifatida 1S-α-pinen(23.36%), β-pinen (20.60%), (E)-longipinen (12.48%), β-mirsen (7.67%) va sis-sabinen (5.23%)belgilandi. Olingan natijalar Ferula Sumbul efir moyining α-pinen–β-pinen dominant monoterpenlixemotipga mansubligini ko‘rsatdi.
Keywords: Ferula Sumbul; efir moyi; GC-MS