MAHALLIY XOMASHYOLAR ASOSIDA TAYYORLANGAN SURKOV KOMPOZITNING FIZIK-KIMYOVIY VA TRIBOLOGIK XOSSALARINI TADQIQ ETISH (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur tadqiqot ishida mahalliy xomashyolar asosida tayyorlangan surkovkompozitning fizik-kimyoviy hamda tribologik xossalari o‘rganildi. Kompozit tarkibigamodifikatsiyalangan o‘simlik moyi bog‘lovchi sifatida, grafit, bentonit va kaolin mineral to‘ldiruvchilarsifatida kiritildi. Zichlik, qovushqoqlik, penetratsiya, tomchilanma harorati, rentgen-difraksion tahlil(XRD), infraqizil spektroskopiya (FTIR), termogravimetrik tahlil (TGA) hamda tribologik sinovlarasosida kompozitning ekspluatatsion ko‘rsatkichlari baholandi. Natijalar mahalliy xomashyo asosidagikompozitning yuqori termik barqarorlik va past ishqalanish koeffitsiyentiga ega ekanligini ko‘rsatd
Keywords: surkov materiali; kompozit; o‘simlik moyi