NUTQNI IDROK ETISH VA ISHLAB CHIQISHDA MIYA MARKAZLARINING ROLI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada nutqni idrok etish va ishlab chiqish jarayonlariningneyrofiziologik asoslari keng qamrovda tahlil qilinadi. Nutq faoliyati bosh miya po‘stlog‘iningixtisoslashgan hududlari, subkortikal tuzilmalar va ularning o‘zaro funksional integratsiyasi natijasidaamalga oshadi. Xususan, chap yarimsharda joylashgan Broca maydoni va Wernicke maydoni nutqningmos ravishda ekspressiv va impressiv tomonlarini ta’minlaydi. Shuningdek, arcuate fasciculus, motorkorteks, eshitish korteksi hamda limbik tizimning nutq jarayonidagi o‘rni yoritiladi. Maqolada klassiklokalizatsion nazariyalar va zamonaviy neyroimaging tadqiqotlari natijalari asosida nutqning tizimlimodeli bayon qilinadi. Afaziya turlari, ularning klinik belgilari va neyropsixologik diagnostikamasalalari ham ko‘rib chiqiladi.
Keywords: nutq; neyropsixologiya; Broca maydoni