SANOAT CHIQINDILARIDAN QAYTA FOYDALANISH: MAHALLIY FOSFAT CHIQINDILARIDAN KOMPLEKS O‘G‘ITLAR OLISH ISTIQBOLLAR (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Tadqiqotda mahalliy fosfat chiqindilaridan kompleks mineral o‘g‘itlar olishtexnologiyasining nazariy va amaliy asoslari tahlil qilindi. Fosforit kukuni va fosfat loyqasiningkimyoviy tarkibi o‘rganilib, ularni kislotali parchalanish orqali suyuq hamda suspenziyali o‘g‘itlarshaklida qayta ishlash usullari ishlab chiqildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, chiqindilarning qaytaishlanishi nafaqat ekologik yuklamani kamaytiradi, balki xomashyo resurslaridan foydalanishsamaradorligini 30–40 % ga oshiradi. Taklif etilgan texnologiya “Yashil iqtisodiyot” tamoyillariga mosbo‘lib, O‘zbekiston kimyo sanoatida resurs tejamkor va chiqindisiz ishlab chiqarish tiziminishakllantirishga xizmat qiladi
Keywords: fosfat chiqindilari; suyuq o‘g‘itlar; suspenziyali o‘g‘itlar