MUSIQA TERAPIYASINING HUJAYRA VA TOʻQIMA DARAJASIDAGI TA'SIRI: IBN SINO QARASHLARI VA ZAMONAVIY GISTOLOGIYA UYGʻUNLIGI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada musiqa terapiyasining inson organizmiga hujayra va to‘qimadarajasidagi ta’siri gistologik va fiziologik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotning nazariy asosi sifatidaAbu Ali Ibn Sinoning “Tib qonunlari” va “Kitob ash-shifo” asarlarida bayon etilgan musiqa vatovushning terapevtik ahamiyati haqidagi qarashlari o‘rganildi. Zamonaviy PubMed va Scopusbazalarida indekslangan ilmiy tadqiqotlar asosida musiqa terapiyasining markaziy nerv tizimi,neyroplastiklik, stress gormonlari va immun tizim hujayralariga ta’siri yoritildi. Tadqiqot natijalari IbnSino qarashlarining zamonaviy gistologik tadqiqotlar bilan uyg‘unligini ko‘rsatib, musiqa terapiyasiniklinik amaliyotga joriy etish imkoniyatlarini asoslab beradi.
Keywords: Musiqa terapiyasi; gistologiya; neyrofiziologiya