YOSHGA OID VASKULYAR DISFUNKSIYA VA UNING GEMODINAMIK OQIBATLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada inson qon tomirlarining yoshga oid morfologik va funksionalo‘zgarishlari, ularning sabablari hamda fiziologik va klinik ahamiyati yoritilgan. Tadqiqotda arteriyalar,venalar va kapillyarlarda yuz beradigan endotelial disfunktsiya, elastik tolalarning kamayishi, kollagenmiqdorining ortishi, arterial qattiqlik, venoz tonusning pasayishi kabi o‘zgarishlar tahlil qilingan. Yosho‘tgan sari qon tomirlari elastikligini yo‘qotib, qon bosimi ortadi, bu esa yurak-qon tomir tizimiyuklamasini oshiradi. Maqolada shuningdek, oksidativ stress, antioksidant tizimning zaiflashuvi,neyrogumoral boshqaruvdagi buzilishlar va ateroskleroz jarayonlari ham batafsil ko‘rib chiqilgan.Ushbu maqola gerontologiya, fiziologiya va klinik tibbiy
Keywords: Qon tomirlari; yoshga oid o‘zgarishlar; endoteliy