MASOFADAN ZONDLASH VA DALA TADQIQOTLARINI INTEGRATSIYALASH ORQALI OQ LAYLAK MONITORINGI METODIKASI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada Farg‘ona vodiysida oq laylak — Ciconia ciconia asiaticapopulyatsiyasini monitoring qilishda masofadan zondlash (remote sensing) va dala tadqiqotlariniintegratsiyalash metodikasi ishlab chiqildi va sinovdan o‘tkazildi. 2021–2023-yillarda olib borilgantadqiqotlar natijasida Google Earth sun’iy yo‘ldosh tasvirlari, NDWI (Normalizatsiyalangan SuvIndeksi) tahlili hamda avtomobil transektlari asosida uyalar aniqlanib, dala sharoitida tekshirildi.Natijada jami 897 ta uya qayd etildi, shundan 834 tasi (93%) ko‘payuvchi juftlar tomonidan bandetilgan. NDWI asosida aniqlangan potensial yashash muhitlari maydoni 11 511,5 km² ni tashkil etdi vadala ma’lumotlari bilan 82% moslik qayd etildi. Tadqiqot natijalari masofadan zondlash usullari dalakuzatuvlari bilan birlashtirilganda yuqori aniqlik va samaradorlikka erishish mumkinligini ko‘rsatdi.Ishlab chiqilgan metodika oq laylakni respublika miqyosida yagona standart asosida monitoring qilishimkonini beradi.
Keywords: Oq laylak; masofadan zondlash; NDWI