YUMSHOQ BUG‘DOY URUG‘LARINING UNUVCHANLIGIGA ZARARLI XASVANING TA’SIRI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada zararli xasva (Eurygaster integriceps Put)bilan zararlanganyumshoq bug‘doyning Respublikada rayonlashgan 20 ta va Qozog‘iston seleksiyasiga mansub 23 tanavlari urug‘larining unuvchanlik va unish kuchiga ta’siri o‘rganilgan. Zararlangan bug‘doy donlariningunib chiqish, unuvchanlik va unish kuchi ko‘rsatkichlari tahlil qilinganda, zararli xasva sezilarli ta’sirko‘rsatganligi aniqlandi. Natijada, o‘rganilgan navlarning unuvchanlik ko‘rsatkichlari va unish kuchi50% dan past bo‘lganligi kuzatildi.
Keywords: zararli xasva; unuvchanlik; unish kuchi