MURAKKAB TARKIBLI SULFIDLI RUDALARNI KUYDIRISH JARAYONIDAGI FIZIK-KIMYOVIY O‘ZGARISHLAR (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Maqolada murakkab tarkibli oltin saqlovchi sulfidli rudalarni kuydirish jarayonidasodir bo‘ladigan asosiy fizik-kimyoviy o‘zgarishlar tizimli ravishda tahlil qilingan. Tadqiqotlarda termikishlov berish natijasida sulfid minerallarining kristall panjarasi buzilishi, oltingugurtning SO₂ va boshqagazsimon birikmalar holatida ajralib chiqishi hamda oltinning sulfid va alyumosilikat matritsadanochilishi mexanizmlari yoritib berilgan. Kuydirish jarayonining termodinamik shartlari, harorat ta’siridayuz beradigan fazaviy o‘zgarishlar, oraliq oksid va sulfat birikmalarning hosil bo‘lishi hamda yakuniymahsulotlarning tarkibi va xossalari muhokama qilingan. Olingan natijalar oltin ajratib olishsamaradorligini oshirish va keyingi gidrometallurgik jarayonlarni optimallashtirish uchun ilmiy-amaliyasos bo‘lib xizmat qiladi
Keywords: oltin saqlovchi sulfidli rudalar; kuydirish jarayoni; fizik-kimyoviy o‘zgarishlar