BOLALARDA TUG'MA KO'RISH BUZILISHLARINI ERTA DAVOLASHNING AHOLISI VA DAVOLASH OLINMAGAN HOLATLARNING OQIBATLARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqola bolalarda tug'ma ko'rish buzilishlarini erta aniqlash va o'z vaqtida davolashning muhimligini ta'kidlashga, shuningdek, hech qanday aralashuvlar ko'rilmasa, yuzaga kelishi mumkin bo'lgan salbiy oqibatlarni ilmiy asosda tushuntirishga bag'ishlangan. Tug'ma ko'rish buzilishlari bolalarda ko'rish tizimining rivojlanishiga bevosita ta'sir qiladi, ko'rish analizatorining normal yetilishini buzadi. Xususan, agar bu patologiyalar hayotning dastlabki yillarida aniqlanmasa yoki yetarli darajada davolanmasa, ko'rish tizimida chuqur va qaytarib bo'lmaydigan funktsional o'zgarishlar yuz berishi mumkin.Tadqiqotlar shuni ko'rsatadiki, tug'ma ko'rish buzilishlari ambliyopiya (dangasa ko'z), binokulyar ko'rishning buzilishi, ko'rish o'tkirligining pasayishi va strabismusning rivojlanishiga olib kelishi mumkin. Bundan tashqari, vizual stimulyatsiyaning yetarli emasligi miya yarim korteksining ko'rish sohalarida neyron aloqalarining yetarli darajada shakllanmaganligiga yoki qaytarib bo'lmaydigan neyron o'zgarishlariga olib kelishi mumkin. Bu nafaqat ko'rish funktsiyasini cheklaydi, balki bolaning kognitiv rivojlanishiga, akademik ko'rsatkichlariga va ijtimoiy moslashuviga ham salbiy ta'sir ko'rsatadi. Ilmiy manbalarga ko'ra, ko'rish tizimining neyroplastik davrida, ya'ni bolalikning dastlabki bosqichlarida erta tashxis qo'yish va davolash juda samarali bo'lib, ko'rish funktsiyalarini sezilarli darajada yaxshilaydi. Shuning uchun bolalarda vizual skriningni keng joriy etish, tug'ma ko'rish buzilishlarini erta aniqlash va har bir bola uchun individual davolash strategiyalarini ishlab chiqish bolalar oftalmologiyasining ustuvor yo'nalishlaridan biri hisoblanadi.
Keywords: ptozis; katarakt; astigmatizm