Fe³⁺ BILAN DOPIRLANGAN ZnO NING SPIN HOLATLARI VA TIRQISH ENERGIYASI: SPIN-POLARIZATSIYALANGAN DFT+U TADQIQOTI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu maqolada wurtzit tuzilishga ega ZnO kristall panjarasida Fe³⁺ ioniningsubstitutsion dopirlanishi natijasida yuzaga keladigan spin holatlari va tirqish energiyasi (band gap)o‘zgarishlari spin-polarizatsiyalangan DFT+U usuli asosida o‘rganildi. Hisoblashlar Fe³⁺ ioniningyuqori-spin konfiguratsiyasi (3d⁵, S = 5/2) energetik jihatdan barqaror ekanini ko‘rsatdi. Fe 3d va O 2porbitallari o‘rtasidagi kuchli gibridlanish almashinuviy ajralish (~2–3 eV) hosil qiladi va taqiqlanganzonada qo‘shimcha aralashma (impurity) holatlarni shakllantiradi. Natijada samarali tirqish energiyasitorayadi va materialning optik hamda magnit xossalari sezilarli o‘zgaradi. Olingan natijalar Fedopirlangan ZnO ning spintronika va fotokataliz sohalarida istiqbolli ekanini ko‘rsatadi
Keywords: ZnO; Fe³⁺ dopirlash; spin holat