LALMIKOR YERLARNING SHAROITI (G‘allaorol tumani misolida) (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekistonning Jizzax viloyati G‘allaorol tumani lalmikoryerlarining tabiiy-iqlimiy sharoitlari, tuproq qoplami, unumdorlik holati va degradatsiya jarayonlaritahlil qilingan. Hududning keskin kontinental iqlimi, yog‘ingarchilikning mavsumiy va notekistaqsimlanishi lalmikor dehqonchilikning rivojlanishiga bevosita ta’sir ko‘rsatishi yoritilgan.Tuproqning suv-fizik xossalari, zichlashuvi, gumus miqdorining kamayishi, eroziya jarayonlari hamdanoto‘g‘ri agrotexnik tadbirlar oqibatida yuzaga kelayotgan muammolar ilmiy manbalar va stasionartajribalar asosida baholangan. Shuningdek, tuproq unumdorligini saqlash va hosildorlikni oshirishgaqaratilgan samarali agrotexnologik tadbirlarning ahamiyati asoslab berilgan
Keywords: lalmikor dehqonchilik; tuproq unumdorligi; G‘allaorol tumani