SOPONINLARNING SIRT FAOLLIGI VA MITSELAR XOSSALARINI EKSPERIMENTAL TADQIQ ETISH. (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu ishda o‘simlik kelib chiqishli soponinlarning suvli eritmalarda sirt faolligi,mitsella hosil qilish qobiliyati va kolloid-kimyoviy xususiyatlari kompleks eksperimental usullaryordamida tadqiq etildi. Sirt tarangligi Du Nuy halqasi usuli bilan, elektr o‘tkazuvchanlikkonduktometriya yordamida, optik zichlik esa UV–Vis spektrofotometriya orqali o‘lchandi. Kritikmitsellalanish konsentratsiyasi (KKM), maksimal adsorbsiya (???? °????????????), sirt bosimi (π), Gibbstenglamasi asosida hisoblangan termodinamik parametrlar (∆???? °????????????, ∆????°௔ௗ௦ ), aniqlanib, natijalarnanoo‘lchamli agregatlar hosil bo‘lishi bilan bog‘lab tahlil qilindi. Olingan natijalar soponinlarningkuchli sirt faol modda ekanligini va past konsentratsiyalardayoq barqaror nanomitsellalar hosilqilishini ko‘rsatdi
Keywords: soponin; sirt faol moddasi; mitsella