SAPONINLAR ASOSIDA OLINGAN MEZOGOVAK SIO2 NING ADSORBSION XOSSALARI (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Tadqiqot jarayonida mezog‘ovak SiO₂ materiali zol-gel usuli asosida sintezqilindi. Sintez sharoitlari — pH muhiti, harorat, reaksiya vaqti hamda saponin konsentratsiyasi —optimallashtirildi. Olingan materiallarning fizik-kimyoviy va strukturaviy xossalari zamonaviy tahlilusullari yordamida o‘rganildi. Jumladan, sirt maydoni va g‘ovak parametrlarini aniqlash uchunBrunauer–Emmett–Teller (BET) usuli, tuzilmani baholash uchun rentgen difraksiyasi (XRD),morfologiyasini aniqlash uchun skanerlovchi elektron mikroskopiya (SEM) va uzatuvchi elektronmikroskopiya (TEM) usullaridan foydalanildi. Natijalarga ko‘ra, mezog‘ovak SiO₂ ning solishtirmasirt maydoni 801 m²/g ni, umumiy g‘ovak hajmi = 0,00105 sm³/g ni, o‘rtacha g‘ovak diametri esa 2nm ni tashkil etdi. Bu ko‘rsatkichlar materialning yuqori disperslikka va adsorbsion xossaga egaekanligini tasdiqlaydi
Keywords: Saponinlar; mezog‘ovak SiO₂; yashil sintez