ALLOCHRUSA SPIRTLI EKSTRAKTIGA ASOSLANGAN LaFeO₃ NANOMATERIALINING YASHIL SINTEZI, TUZILISHI VA FIZIKO-KIMYOVIY XUSUSIYATLARIGIPSOFILOIDLAR (Universal xalqaro ilmiy jurnal, 2026)
Ushbu ishda LaFeO₃ perovskit nanomateriali Allochrusa gypsophiloideso‘simligining spirtli ekstrakti asosida ekologik toza yashil sintez usuli yordamida olindi. Sintezqilingan namunaning kristall tuzilishi, funksional guruhlari va element tarkibi mos ravishda rentgendifraksiyasi (XRD), infraqizil spektroskopiya (FTIR) hamda energiya dispersiyali rentgenspektroskopiyasi (EDX) yordamida kompleks o‘rganildi. XRD natijalari LaFeO₃ ning ortorombikperovskit fazada shakllanganini va begona fazalarning mavjud emasligini tasdiqladi. FTIR spektrlaridaFe–O va La–O bog‘lanishlariga xos yutilish chiziqlari aniqlandi. Element tahlili natijalariga ko‘ra,La₂O₃ va Fe₂O₃ ning massaviy ulushlari mos ravishda 47,8% va 52,2% ni tashkil etdi. Olingannatijalar yashil sintez usulining samaradorligini, ekologik xavfsizligini hamda yuqori tozalikdagiLaFeO₃ nanomateriallarini olish imkoniyatini ko‘rsatadi. Ushbu materialning katalitik va fotokatalitikqo‘llanmalarda keng istiqbolga ega ekanligi ilmiy jihatdan asoslandi
Keywords: LaFeO₃; XRD; FTIR